EU og USA forhandler lige nu verdens største frihandels og investeringsaftale. Verdens to største økonomier håber at kunne blive enige om en aftale, der skal sætte standarder for verdenshandlen. EU har allerede indgået en aftale med Canada, der er afventer godkendelse i de nationale parlamenter.
Begge aftaler indeholder en række kontroversielle punkter. Det er især den såkaldte ISDS eller ICS-mekanisme, der har affødt debat. Mekanismen tillader nemlig virksomheder at sagsøge stater for tabte indtjeningsmuligheder. Det kan være Tyskland, der ønsker at udfase atomkraft, men har fået en sag på halsen af den svenske energigigant Vattenfall, der mener det skader deres investeringer i atomkraft i landet.
Men en anden vigtig del af aftalerne er det såkaldte reguleringssamarbejde, der først og fremmest handler om at inddrage erhvervslivet tidligt i lovgivningsprocessen.
Grundlaget for TTIP-aftalen er en højere grad af gensidig anerkendelse af mærkninger, standarder og meget mere. Det rejser et principielt spørgsmål om, hvad det er for standarder, der skal være gældende. Amerikanske eller europæiske?
Jeg kan holde oplæg om alle dele af den politiske proces omkring forhandlingerne. Jeg synes særligt magtforholdet mellem borgere og erhvervsliv, mellem demokratiske institutioner og virksomheder er interessant.
Varighed: 2 timer
Pris: Efter aftale
AV-udstyr: Powerpoint
Bosiddende: København
Foredrag og foredragsholdere kan også søges ved brug af
'Søg' funktionen
på toppen af siden.
EUforedrag.dk er formidler mellem arrangør og foredragsholder. Det koster ikke noget, at blive repræsenteret på EUforedrag.dk, ligesom det ikke koster noget for arrangører, at få kontakt til en foredragsholder på EUforedrag.dk.
Vi anvender kun nødvendige cookies på denne hjemmeside
Læs mere