DEOundervisning

Materialer og forløb til undervisning i EU

DEO - EU-debat

Debatmøder, bøger og rejser

Privatlivspolitik

Hjemmesiden anvender kun nødvendige cookies , læs mere her

Book dette foredrag

Eurokrisen - hvorfor gik det galt?

Et foredrag af Henrik Kureer

Historien bag euroens voldsomme nedtur i årene 2010-2012– og dermed fortællingen om et af historiens største økonomiske eksperimenter, nemlig ØMU’en.
Henrik Kureer var en af de få økonomer, der under euroafstemningen i 2000 stod frem med en kritik af eurosystemet. Han forudsagde dermed, at eurokonstruktionen ville være uholdbar i sin nuværende konstruktion. Udviklingen har som bekendt bevist, at Kureer desværre fik ret.

I foråret 2012 var eurosystemet tæt på en reel nedsmeltning, og finansmarkederne begyndte at forberede sig på, at ét eller flere lande ville forlade euroen. Euroen havde allerede i årene 2010-2012 modtaget kunstigt åndedræt i form at milliardstore redningspakker og væsentlige ændringer i hele eurokonstruktionen. Men efter flere økonomers opfattelse, er der på trods af de mange indgreb stadig en betragtelig risiko for en genoptrapning af krisen.

Eurokrisen er langt fra slut – og euroområdet kæmper stadig med meget lave vækstrater og enorm arbejdsløshed.

I dette foredrag opridser Kureer de historiske erfaringer med tidligere møntunioner.
Han vil kortlægge de faktorer, der har fungeret som drivkræfterne i den nuværende eurokrise. Teorien bag den Optimale Valutaområder populariseres, så eleverne kan forstå det, og der perspektiveres til den nuværende krise. Krisen i Sydeuropa belyses desuden indgående, og mulige fremtidsscenarier for eurosamarbejdet skitseres.

Foredraget giver en dybere forståelse af euroens iboende problemer og forklarer, hvorfor euroens er på sammenbruddets rand.

Henrik Kureer og Jesper Jespersen er meget enige i deres forståelse af euroen og problemerne i eurosamarbejdet, men man kan måske sige, at hvor Jesper Jespersen har en mere akademisk/universitetsagtig tilgang til emnet, så har Henrik Kureer en mere ’jordnær’ tilgang.

 

 


Emneord: Økonomi

Varighed: Foredraget varer 1 time efterfulgt af 30 minutter til spørgsmål og debat.

Pris: 5000 kr. plus transport

AV-udstyr: Der skal være skærm eller lærred, projektor og internetforbindelse til rådighed i foredragslokalet.

Bosiddende: Køge

Søg foredrag ud fra emneord

Foredrag og foredragsholdere kan også søges ved brug af 'Søg' funktionen
på toppen af siden.

Om EUforedrag.dk

EUforedrag.dk er formidler mellem arrangør og foredragsholder. Det koster ikke noget, at blive repræsenteret på EUforedrag.dk, ligesom det ikke koster noget for arrangører, at få kontakt til en foredragsholder på EUforedrag.dk.

Vi anvender kun nødvendige cookies på denne hjemmeside

Læs mere